red-ramp

onder de Amsterdamsebrug
onder de Amsterdamsebrug

de oude baan
de oude baan

de brand
de brand

de opening
de opening

herbouw
herbouw

tijdelijke (oude) lokatie
tijdelijke (oude) lokatie

nieuwe lokatie
nieuwe lokatie

de nieuwe baan
de nieuwe baan

absoluut de grootse (1)
absoluut de grootse (1)

absoluut de grootse (2)
absoluut de grootse (2)

de baan in 3D
de baan in 3D

Stadsdeel Zeeburg |  Achtergronden bij de opening... |  Baanrecord voor Zeeburg |  Opening Skateboardbaan | 

Stadsdeel Zeeburg

Stadsdeel Zeeburg is in 1990 opgericht en bestaat uit de Indische Buurt, het Oostelijk Havengebied, het Zeeburgereiland en het toekomstige IJburg.
In mei 1900 besloot de Gemeenteraad van Amsterdam om de straatnamen in de Indische Buurt vast te stellen. De bouw van deze buurt, vlak over het spoor, heeft geduurd tot in de 30er jaren van de 20e eeuw. De ontwikkeling van het Oostelijk Havengebied (OHG) is aan het eind van de 19e eeuw begonnen en liep door tot in de dertiger jaren van de 20e eeuw. Begin zeventiger jaren van de 20e eeuw heeft het OHG zijn havenfunctie verloren. De ontwikkeling van de havens in het westen van Amsterdam lag hieraan ten grondslag. In die periode is de gemeente Amsterdam ook begonnen met het maken van studies naar de mogelijke reconstructie van deze oude havens tot woonwijk. De eerste woningen zijn aan het eind van de 80er jaren van de 20e eeuw gebouwd. Naar verwachting zal de vernieuwing van het OHG in 2001 afgerond zijn. Het Zeeburgereiland is aanvankelijk opgezet als depot voor het bagger dat vrijkwam door het uitgraven van de havenbekkens in het Oostelijk Havengebied. Later is dit voormalige baggerdepot gebruikt als militair terrein en na de 2e wereldoorlog werden er diverse bedrijven gevestigd. Ook het Zeeburgereiland zal opnieuw worden ontwikkeld tot een woon- en werkgebied met een hoge kwaliteit. Naar verwachting zal de eerste paal voor de vernieuwing in 2006 worden geslagen.

Zeeburgerdijk-Oost

Zeeburgerdijk-Oost is een gebied dat ligt tussen het Flevohuis, Lozingskanaal, Amsterdam-Rijnkanaal en het Flevopark(bad). Enkele jaren geleden heeft het stadsdeelbestuur opdracht gegeven om plannen te maken voor de vernieuwing van dit gebied. Deze plannen zijn klaar en de eerste paal voor de bouw van de 160 woningen is begin maart 2000 geslagen. Het bijzondere van de vernieuwing van de Zeeburgerdijk-Oost is, dat een nieuw wijk wordt gecreëerd waar ecologie heel belangrijk is. Er wordt bijvoorbeeld een watersysteem gecreëerd dat uitgaat van hergebruik van het afvalwater. Ook aan de inrichting van de openbare ruimte wordt veel aandacht besteed. Veel van de aanwezige bomen worden gehandhaafd. Het project is ontwikkeld door woningbouw-vereniging De Dageraad in samenwerking met de bewoners en Stadsdeel Zeeburg.


Achtergronden bij de opening van de skateboardbaan op 6 juni 1998.

De nieuwe skateboardbaan onder de Amsterdamse Brug is de grootste van Nederland en absoluut uniek. Met een oppervlakte van 12 bij 14 meter en een hoogte van ongeveer 3.30 meter is de baan absoluut de grootste van Nederland. Met name de breedte van de baan -12 meter- is uniek. Deze breedte maakt het mogelijk meer manoeuvres te maken. Deze ruimte is prettig voor de skaters. Zij kunnen betere en langere 'slides' maken; ('slide'=met de achterkant van de skate over de bovenrand van de halfpipe glijden). Ook kunnen hogere 'airs' worden geproduceerd; ('air'=vliegen).

Geschiedenis
1989: bouw skateboardbaan

In 1989 wordt onder leiding van het Jongerenwerk Indische Buurt een skateboardbaan gebouwd onder de Amsterdamse brug. Qua omvang is dit de grootste baan in de regio. De baan is direct zeer populair bij skaters uit Amsterdam en omgeving. Ook weten af en toe skaters uit andere landen binnen Europa en zelfs uit Amerika de baan te vinden.

1997: brand

Op dinsdag 10 juni 1997 raakt de skateboardbaan door brand zwaar beschadigd. Bij deze brand komt een dakloze man om het leven.
Direct na de brand startten de skaters een inzamelingsactie onder bedrijven in stadsdeel Zeeburg. Doel: middelen verzamelen om de baan zo snel mogelijk te repareren. Na onderzoek blijkt reparatie geen optie en wordt er besloten tot sloop van de baan over te gaan.

1998: herbouw

De skateboardbaan maakt onderdeel uit van het Stedebouwkundig Plan Zeeburgerdijk-Oost. De planning van dit project is zodanig dat herbouw van de skateboardbaan normaal gesproken pas op zijn vroegst in 1999 zou plaatsvinden. Op verzoek van de skaters is echter besloten tot herbouw op korte termijn op een tijdelijke locatie. Tijdens de uitvoering van het project Zeeburgerdijk-Oost zal de baan naar zijn permanente plaats onder de Amsterdamse Brug worden verplaatst. De definitieve plek is een boog dichter bij het Amsterdam Rijnkanaal.

Financiering

De stadsdeelraad Zeeburg heeft besloten om f 100.000 uit het Stadsdeelvernieuwingsfonds ter beschikking te stellen. Dit besluit maakt de bouw van een nieuwe skateboardbaan mogelijk. Daarnaast heeft het bestuur van de Klussenwerkplaats Dapperbuurt besloten de bouw van de baan te begunstigen met een bedrag van f 10.000. De totale kosten van het project bedragen f 150.000. De fundering is voorzien van een stelconplaten voor ongeveer f 35.000.

Ontwerp

De jongeren die gebruik maken van de skateboardbaan stellen voor dat Elgar Blitz en Mark van der Eng van bureau Carve de nieuwe baan ontwerpen. Deze twee technici zijn zelf fervent skaters, in het verleden ook professioneel. Daarnaast zijn zij ook gespecialiseerd in het ontwerpen, berekenen en tekenen van speelobjecten. Deze unieke combinatie zorgt voor een fantastisch resultaat.

De nieuwe skateboardbaan

Het resultaat is een skateboardbaan van 12 bij 14 meter met een hoogte van 3.30 meter, die voldoet aan alle eisen van de gebruikers en van het stadsdeel.

Het bureau Carve leverde de skateboardbaan voor f 110.000 binnen de volgende randvoorwaarden:

  • de baan dient qua ontwerp en afmetingen tenminste vergelijkbaar te zijn met de oude skateboardbaan en moet voldoen aan de wensen van de toekomstige gebruikers;
  • de baan dient brandveilig te zijn en daartoe vervaardigd te worden van niet-brandbare materialen;
  • de baan dient te voldoen aan de veligheidseisen ten behoeve van het verkrijgen van een veligheidscertificaat;
  • de baan dient verplaatsbaar en daartoe demontabel te zijn;
  • de baan dient geplaatst te kunnen worden op een strokenfundering bestaande uit 4 stroken stelconplaten;
  • de constructie van de baan dient volledig afgesloten en ontoegankelijk te zijn voor derden;
  • het ontwerp en de constructie van de baan dient te voldoen aan de voorwaarden en/of eisen die worden gesteld ten behoeve van de benodigde bouwvergunning.

Bureau Carve verzorgt ook het voorbereiden van de noodzakelijke technische dossiers voor een veiligheidskeuring. Het veiligheidscertificaat volgens Besluit Veiligheid Attractietoestellen wordt ook door Carve geleverd. Carve verzorgt daarnaast een montage- en onderhoudshandleiding en begeleidt een onafhankelijke keuring. De Stedelijke Woningsdienst heeft de baan constructief en op veiligheid getoetst.

Opening

De skateboardbaan wordt op 6 juni geopend door Piet Sijtsma, wijkhouder Stadsdeelwerken van stadsdeel Zeeburg. De opening wordt gepresenteerd door José Malin van Rodolfo's skateshops. De firma Exelz', marktleider op het gebied van skateartikelen, geeft een demonstratie. Drie (inter)nationaal bekende skateprofessionals, Tio Eerhart, Ingo Tiedeman en Randy Abels zullen spectaculaire stunts uithalen.


Amsterdam, 24 februari 1998
Baanrecord voor Zeeburg

Stadsdeel Zeeburg start met de bouw van een skateboardbaan onder de Amsterdamse Brug. De baan krijgt een omvang van 12 bij 14 meter met een hoogte van 3.30 meter en is daarmee absoluut de grootste van Nederland. Naar verwachting starten de uitvoeringswerkzaamheden nog dit voorjaar en kan er rond pinksteren geskate worden. De firma Exelz', marktleider op het gebied van skateartikelen, heeft toegezegd om de opening van deze grootste skateboardbaan in Nederland met een internationaal team van professionals op te luisteren.

De skateboardbaan komt in plaats van de baan die op 10 juni 1997 door brand zodanig werd beschadigd dat reparatie uitgesloten bleek. De skateboardbaan maakt onderdeel uit van het Stedebouwkundig Plan Zeeburgerdijk-Oost. Volgens planning van dit project zou de uitvoering van de skatebaan pas in 1999 plaatsvinden. Op verzoek van de skaters heeft stadsdeel Zeeburg besloten de baan op korte termijn te herbouwen op een tijdelijke locatie onder de Amsterdamse Brug. Met twee door de jongeren zelf voorgestelde ontwerpers, Elger Bltiz en Mark van der Eng van het bureau Carve worden de plannen verder uitgewerkt. Tijdens de uitvoering van het project Zeeburgerdijk-Oost zal de baan naar zijn definitieve plek onder de Amsterdamse Brug verhuizen.

De totale kosten van het project bedragen ± f 150.000,--. Direct na de brand startten de skaters een inzamelingsactie onder bedrijven in het stadsdeel Zeeburg. Het bestuur van de Klussenwerkplaats Dapperbuurt heeft besloten de bouw van de skateboardbaan te begunstigen met een bedrag van f 10.000,--. Ingenieursbureau Ebatech, onderdeel van ENW Amsterdam, heeft toegezegd de verlichting op en rond de baan te sponsoren. De stadsdeelraad stelt het resterende bedrag ter beschikking.

Einde bericht.


Amsterdam, 28 mei 1998
Opening Skateboardbaan

Zaterdag 6 juni wordt in stadsdeel Zeeburg de grootste skateboardbaan van Nederland geopend. Nog geen jaar nadat de oude skateboardbaan in vlammen opging kan er dankzij de inzet van velen nu een nieuwe baan worden geopend. Dit is een jaar eerder dan gepland was. Ook de nieuwe skateboardbaan staat onder de Amsterdamse Brug. Met een (grond) oppervlak van 12 bij 14 meter en een hoogte van 3.30 meter is de baan absoluut de grootste van Nederland. De opening wordt dan ook een groot feest.

Nadat Piet Sijtsma, de wijkwethouder Stadsdeelwerken, de baan om 15.00 uur heeft geopend, wordt een spetterende skateshow gegeven. Drie (inter)nationaal bekende skaters, Tio Eerhart, Ingo Tiedeman en Randy Abels luiden de nieuwe baan in met een spectaculaire demonstratie.

Einde bericht.